17 maart Die Original Maaskapelle uit Wessem

Maaskapel site ZMDe Maaskapel, zoals die in de volksmond wordt genoemd, is een kapel die al meer dan 65 jaren op de bühne staat. Het is een orkest van 10 muzikanten o.l.v. Bert Adams. De kapel is een “Stimmungskapelle”. Niet één genre blaasmuziek maar een variëteit van verschillende stijlen. Dat is hun handelsmerk. Het repertoire bevat Egerländer- Böhmische- en Mährische muziek aangevuld met Oostenrijkse en Oberkrainer muziek. De accordeon is daarom ook een belangrijk instrument in het orkest. Het repertoire kent ook Limburgse liedjes, schlagers en Spaans/Mexicaanse melodiëën. Dit alles in soms wisselende bezettingen met zang en solistische optredens.
De muzikanten van die Original Maaskapelle gaan altijd voor de spreekwoordelijke “publieksprijs”. Het succes van dit concept zorgt bij de kapel steeds voor een goed gevulde agenda.
Daarom is Zlata Muzika verheugd dat de Maaskapel speelt in de Cammeleur.

 

 

 

 


13 oktober Malá kapela

Groepsfoto Mala kapela logoMalá kapela is een kleine kapel van zes muzikanten en een zangduo die Tsjechische volksmuziek speelt en zingt. Muziek uit Moravië en Bohemen, de twee landstreken in Tsjechië. De muzikanten en het zangduo hebben in het verleden allemaal deel uitgemaakt van diverse orkesten die deze volksmuziek speelden. De liefde voor deze volksmuziek zit bij hen echt in het hart.

De formatie is in oktober 2018 opgericht en weet al een uitgebreid repertoire Mährische en Böhmische muziek voor het voetlicht te brengen.
Zlata Muzika vindt een dergelijke kleine bezetting een mooie afwisseling tussen de grotere kapellen.


12 maart Die Edelweiskapelle uit Bergeijk

Die Edelweisskapelle uit Bergeijk bestaat ruim 55 jaar en staat al die tijd al onder leiding van Bert de Proost. Een kapel die de Egerländermuziek op een voortreffelijke wijze speelt en zingt. Met veel enthousiasme weet het orkest het publiek te vermaken met de mooie klanken uit Bohemen. De Edelweisskapelle is ontelbare malen kampioen geworden bij concertwedstrijden. Kortom; een kapel om een aantal uren van te kunnen genieten.

 

 

 

 

 

15 oktober Die Reifholzkapelle uit Boven-Leeuwen

die reifholzkapelle 2014

Die Reifholzkapelle uit Boven-Leeuwen is een aansprekend orkest met Egerländer- en Moravisch repertoire dat er in is geslaagd om uit te groeien tot één van de betere en veel gevraagde blaasorkesten van Nederland. Een orkest dat talrijke evenementen in binnen- en buitenland liet uitgroeien tot een groot succes! "Die Reifholzkapelle" uit Boven-Leeuwen is in 1972 opgericht en staan daarmee al 45 jaar op de bühne. Egerländermuziek was in eerste instantie het genre waarvoor werd gekozen. Het wereldberoemde orkest van Ernst Mosch met zijn Original Egerländer Musikanten was voor de muzikanten het grote voorbeeld en een bron van inspiratie.
Hierbij werd in de voorbije jaren een aantal eerste prijzen behaald bij concoursen in o.a. Almelo, Huissen, Berg en Dal
en éénmaal was de kapel Nederlands Kampioen in de Bergklasse.Ook werd met succes deelgenomen aan een concours in Muntendam. Hier werd een eerste prijs met lof van de jury behaald.

Als eerste orkest in Nederland promoveerde de kapel naar de supertopklasse!
Een orkest om voor uit je stoel te komen.

 

 

 

22 maart "Muzicanka" - Limburg & Maasgalmkapel - Kessenich (B)

Muzicankamaasgalmkapel
Muzicanka is een vrij jong orkest. Opgericht in 2011. Zij hebben al een goede naam gemaakt op de bühne van de Tsjechische Volksmuziek. 
De gemiddeld jonge muzikanten van dit orkest spelen met veel elan en bravour de Moravische muziek. Solo's maken een belangrijk onderdeel uit van
programma. Een genot voor het oor en een lust voor het oog.

De Maasgalmkapel uit Kessenich (B) bestijgt al veel meer jaren de bühne om muziek te maken. Dit jaar organsieren ze al weer voor de 33e keer een
groots opgezet internationaal blaaskapellenfestival met grote namen uit Tsjechië zoals Gloria en Legruti uit Tsjechië. De kapel weet een prachtig programma
te spelen waarbij zang ook een belangrijk onderdeel vormt. 
Een middag voor elke liefhebber van de Tsjechische volksmuziek met voor elk wat wils.
Let op ! Het concert begint om 14:00 uur.

11 oktober "Die Original Fenntaler Musikanten"- Veenendaal

 Fenntaler"Die Original Fenntaler Musikanten" was aanvankelijk een gelegenheidsorkest. Het doel was een goede prestatie leveren bij de Europese kampioenschappen voor blaaskapellen. En dat deed het orkest dan ook. Daarom was het zonde het orkest niet te laten voortbestaan. Vanaf het begin in 2002 is het orkest een projectorkest dat bij elkaar komt om te repeteren als er een optreden moet wroden verzorgd. En dat dus intussen al ruim 13 jaren.
De prestaties in al die jaren liegen er niet om.
Twee maal Nederlands kampioen in de supertopklasse, twee maal Europameister in de Oberstufe en sieger in de Oberstufe.
U luistert deze middag naar een hoogstaand Egerländerorkest.

Dit concert begint traditioneel om 14:30 uur.

20 december "Kerst-inn" met Die Alpenjäger en De Drie Donken Blaaskapel

Omdat de Kerst-inn in 2014 een groot succes was met een groot aantal bezoekers, prolongeert het promotieteam in 2015 dit evenement. 

23 maart "Blaaskapel Brabant" uit midden Brabant

"Blaaskapel  Brabant" speelt Moravische, Böhmische en Egerländer volksmuziek. Maar ook muziekwerken uit bekende musicals en operettes staan prominent op het programma naast de klanken van evergreens en bekende stukken van  André Rieu. Pieter Bukkems heeft in de vijf jaren dat de kapel bestaat, een stabiel orkest geformeerd dat zijn muzikale mannetje staat op de bühne binnen de blaaskapellenwereld. 

 

 

 26 oktober "Vinocanka uit Lochem"

"Vinocanka" is een zes mans formatie bestaande uit twee flügelhornspelers, twee tenorhornspelers een bassist en een slagwerker. De formatie was al eerder te gast in de Cammeleur bij het 30-jarig bestaan van De Dongelander Muzikanten. Zij hadden bij het publiek erg veel succes. Op de site van deze groep staat vermeld dat zij bij bijzondere gelegenheden ook optreden met zang. En het Zlata Muzika concert is zo'n gelegenheid. De formatie treedt dan op met een zanger en twee zangeressen die speciaal overkomen uit Tsjechië. De groep heeft daar hele nauwe banden mee. Dat wordt dus een bijzonder Zlata Muzika concert.

  

1221 kerst-inn 39021 december "Böhmisch-Mährische Kerst-inn"

Bijna 25 jaren hebben "De Dongelander Muzikanten" met veel succes een Kerst-inn gepresenteerd in "De Cammeleur". 
Het "Promotieteam Tsjechische Volksmuziek Dongen" wil deze mooie traditie in ere herstellen.  
De Kerst-inn krijgt een "Böhmisch-Mährisch" karakter.
"Die Alpenjäger" spelen in hun programma Kerstmuziek in de Böhmische stijl en "De Drie Donken Blaaskapel" speelt Mährische kerst-muziek. In het totaal programma is ook plaats ingeruimd voor ander Böhmische en Mährische blaas-muziek.
Dit concert mag in de blaas-kapellenwereld wel uniek genoemd worden. Een sfeervolle middag met kerst- en sfeermuziek.

Let op! De aanvangstijd voor dit concert is 14:00 uur

17 maart "De Vesters Walder Muzikanten" uit Zevenaar

De Vesters Walder Muzikanten is een egerländer amusementsorkest. Het repertoire van het orkest is zeer breed: van bekende Egerländer, Böhmische, Tsjechische en Moravische volksmuziek tot Big Band, amusements- en stemmingsmuziek. Er is voor elk wat wils!
Het optreden van zowel het orkest als de solisten daarin, maakt het programma zeer attractief. Het orkest bestaat uit 22 muzikanten en een zangduo. Het geheel staat onder vakkundige leiding van dirigent Michael Van den Broeck, muzikant in hart en nieren. 

24 november "Die Alpenjäger" uit Klaaswaal

Met "Die Alpenjäger" uit Klaaswaal haalt het Promotieteam Tsjechische Volksmuziek Dongen een egerländerorkest van formaat in huis. Egerländermuziek die gespeeld wordt zoals Ernst Mosch het bedoeld heeft. U krijgt als toeschouwer onvervalste egerländermuziek te horen door een orkest dat op dit gebied zijn mannetje staat. De prachtige egerländer klanken worden afgewisseld met stemmingsmuziek en een enkele solo. Een zangduo maakt het geheel compleet. Het orkest staat onder leiding van Alex Rommers.  

    

18 maart "Die Mühleheide Musikanten" uit Gilze.

"Die Mühleheide Musikanten" maken al ruim een halve eeuw muziek. In 2009 werd het 50-jarig bestaan gevierd. Zij weten naast het vertolken van prachtige Tsjechische volksmuziek het publiek ook aangenaam te vermaken met een aantal shows in hun programma. Kortom; een middag vol entertainment.

 28 oktober "Krajovjanka" uit Beringe (L)

Het Promotieteam Tsjechische Volksmuziek Dongen heeft beslag weten te leggen op het enige orkest in Nederland dat onder leiding staat van een vrouw. Nicole Verkoulen zwaait al tien jaar de scepter bij dit gezelschap. Krajovjanka vertolkt met name de moravische muziek op een sprankelende wijze. En dat doen ze met een elan waarvan het nodige plezier afstraalt.

Op 6 november 2011 is de concertreeks van Zlata Muzika-concerten gestart. De Drie Donken Blaaskapel uit Den Dungen beet het spits af. En dat deden ze op een grandioze manier. In bijgaande recensie kunt u lezen wat voor sfeervolle middag in De Cammeleur werd verzorgd voor een enthousiast publiek.


Succesvol concert Drie Donken Blaaskapel

Promotieteam Tsjechische Volksmuziek Dongen maakt goede start

Zondag 6 november vond het eerste concert plaats in de serie “Zlata Muzika concerten” georganiseerd door het Promotieteam Tsjechische Volksmuziek Dongen. Het concert werd verzorgd door de gerenommeerde Drie Donken Blaaskapel o.l.v. José van de Koevering uit den Dungen. Veel liefhebbers van de Tsjechische volksmuziek wisten de weg te vinden naar cultureel centrum “De Cammeleur” waar zij genoten van een hoogstaand en sfeervol concert.

Podium voor volksmuziek uit Tsjechië
Dat er behoefte bestaat aan een podium voor Tsjechische volksmuziek in Dongen is zondagmiddag wel duidelijk geworden. Het Promotieteam Tsjechische Volksmuziek Dongen heeft goed aangevoeld dat, na het beëindigen van de muzikale activiteiten van De Dongelander Muzikanten, er bij de liefhebbers van deze muzieksoort nog steeds behoefte bestaat aan Böhmische en Moravische klanken. De grote zaal van “De Cammeleur” is uitermate geschikt als podium voor de “Zlata Muzika concerten”.

Sprankelend en temperamentvol optreden
Dat de Drie Donken Blaaskapel er zin in had om een goed concert neer te zetten bleek al heel snel. Na de fraaie openingsmars “Start Frei” werd al meteen duidelijk deze kapel heel goed in staat is de Moravische muziek te vertolken met een bepaald elan en uitstraling die bij deze muziek hoort. Kenmerkend is het temperamentvolle karakter van deze Moravischevolksmuziek. De muzikanten lieten met overtuiging en plezier horen dat zij hun “muzikale vak” verstaan. Overigens werden de temperamentvolle polka’s heel succesvol afgewisseld met gezongen nummers in meer balladachtige sfeer. Dat gebeurt dan weliswaar veelal in driekwartsmaat, maar het zijn juist die muziekstukken die een bepaald gevoel en sfeer opwekken bij deze volksmuziek. Zoals de kapel zelf aangeeft: “Muziek uit het hart”. Ondanks dat de presentator vertelt waar het lied over gaat, blijft het wel een gemis dat de Tsjechische taal waarin wordt gezongen niet verstaanbaar is voor het publiek. Naast de Moravische muziek werden ook de overbekende muziekstukken uit het Böhmische repertoire niet vergeten. Altijd weer aantrekkelijk voor het publiek. Wat zeker ook aantrekkelijk was voor de aanwezigen, waren de solo’s die werden vertolkt. Pieter Melisse soleerde met verve in het nummer “Modre z nebe”. Een mooi gedragen muziekstuk. Jo Lukassen en Frans Gerritsen waren succesvol met hun solo “Spaziergang zu Zweit”. Lopend door de zaal wisten zij hiermee de luisteraars te boeien. En die waren gul met hun enthousiaste applaus wat zeker geen plichtmatig karakter had.


Een concert met een “ouderwetse” finale
Het publiek in de Cammeleur was ruim twee en een half uur geboeid door het optreden van De Drie Donken Blaaskapel. Elke optredende artiest of muziekgroep streeft er toch altijd naar om naar een mooie apotheose te werken bij een optreden. En dat kwam bij De Drie Donken Blaaskapel goed uit de verf. De finale werd ingeluid met een solostuk van de klarinettisten Marcel Rutten en Ben Rikken. Ook zij verrasten het publiek door het overbekende “Dudacka” te spelen tussen het publiek in. Een goede start van de finale. Na Skoda Lasky en een sfeervolle Böhmische medley werd het publiek, na een dankwoordje van de organisatie, verzocht te gaan staan, elkaar bij de hand te nemen en als vanouds mee te deinen op de klanken van “Sierre Madre del sur”. Het publiek genoot zichtbaar. Na de extra toegift “Böhmischer Traum” keerden zowel bezoekers als de kapel tevreden huiswaarts.

Vervolg “Zlata Muzika concerten”
Dat het Promotieteam Tsjechische Volksmuziek Dongen een goed initiatief heeft genomen is deze muzikale middag wel duidelijk geworden. De reacties waren lovend. Reden voor dit team om zeker met deze activiteiten door te gaan. Voor 2012 staan al twee concerten in de Cammeleur gepland. Op 18 maart treden “Die Mühleheide Musikanten” uit Gilze op en op 28 oktober staat “Krajovjanka” uit Beringe (L) op de bühne.

Voor nadere informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Copyright © 2018. Zlata-Muzika. Alle rechten voorbehouden